Λαπαροσκοπική και Υστεροσκοπική Χειρουργική

Τι είναι η Λαπαροσκόπηση

Είναι η χειρουργική τεχνική όπου μέσω 3-4 οπών στο ομφαλό και το κατώτερο τμήμα της κοιλιάς μπορούμε να εισάγουμε το λαπαροσκόπιο και τα βοηθητικά εργαλεία του χειρουργού – γυναικολόγου,αποφεύγοντας έτσι τις μεγάλες τομές στην κοιλιά (minimalinvasivesurgery). Το λαπαροσκόπιο είναι μια κάμερα υψηλής ανάλυσης, η οποία συνδέεται με πηγή ισχυρού φωτός καθώς και με πηγή διοχέτευσης CO2. Το αέριο αυτό ‘φουσκώνει’ την κοιλιά κι έτσι αποκαλύπτεται στον χειρουργό μια εικόνα της κοιλίας εξαιρετικής λεπτομέρειας.

Η λαπαροσκόπηση έχει εφαρμογή στο μεγαλύτερο φάσμα των χειρουργικών ειδικοτήτων. Η γυναικολογία με τις υποειδικότητές της είναι πρωτοπόρος στον τομέα αυτό, καθώς πλήθος επεμβάσεων γίνονται μέσω της λαπαροσκόπησης

Πού και πώς εφαρμόζεται:

Διαγνωστική λαπαροσκόπηση

Προτείνεται όταν η γυναίκα πάσχει από χρόνιο πυελικό άλγος χωρίς να υπάρχουν υπερηχογραφικά ή άλλα απεικονιστικά ευρήματα. Συνήθως ανευρίσκονται εστίες ενδομητρίωσης, συμφύσεις ή κιρσοί του φλεβών του πυελικού εδάφους. Με την έγχυση μπλε χρωστικής(bluedye)διατραχηλικά γίνεται και έλεγχος της βατότητας των σαλπίγγων. Επίσης σε περιπτώσεις συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να γίνει και drillingωοθηκών με χρήση μονοπολικής διαθερμίας μέθοδος που βελτιώνει την κανονικότητα του ωορρηκτικού κύκλου και της γονιμότητας.

Αφαίρεση ινομυωμάτων

Είναι απαραίτητη η γνώση και η εμπειρία του γυναικολόγου χειρουργού στις τεχνικές παρασκευής και αφαίρεσης των ινομυωμάτων καθώς και της τοποθέτησης ραμμάτων για την σύγκλειση των τραυμάτων της μήτρας.

Αφαίρεση κυστών ωοθήκης

Μέσω της λαπαροσκοπικής τεχνικής η αφαίρεση των κυστών γίνεται προς όφελος του υπόλοιπου υγιούς ωοθηκικού ιστού. Έτσι προστατεύεται σε μεγάλο βαθμό και η γονιμότητα της γυναίκας. Εάν το κυστικό μόρφωμα θεωρείται ή έχει χαρακτήρες ύποπτους για κακοήθεια, μπορεί να αφαιρεθεί με ασφάλεια εντός ειδικής πλαστικής σακούλας.

Εξωμήτριος κύηση – υδροσάλπιγγα – πυοσάλπιγγα

Εξαιρείται η παθολογική σάλπιγγα χωρίς να επηρεάζεται ταυτόχρονα η αιμάτωση της σύστοιχης ωοθήκης. Με τις πλύσεις δε της περιτοναϊκής κοιλότητας (κοιλίας) αποφεύγεται η δημιουργία συμφύσεων που μπορεί να επηρεάσει την λειτουργικότητα των λοιπών έσω γεννητικών οργάνων.

Υφολική ή ολική υστερεκτομή με ή άνευ των εξαρτημάτων

Η κλασσική μεγάλη επέμβαση της γυναικολογίας γίνεται πλέον, στις περισσότερες περιπτώσεις, λαπαροσκοπικά. Ακόμα αυτή επέμβαση μπορεί να συνοδεύεται και από λεμφαδενεκτομή σε περιστατικά κακοήθειας, εάν αυτό κρίνεται απαραίτητο.

Ανάρτηση κολπικού κολοβώματος και τοποθέτηση πλέγματος

Σε περιπτώσεις πρόπτωσης του κολπικού κολοβώματος (μετά από υστερεκτομή) γίνεται πλέον λαπαροσκοπικά η ανάρτησή του και με την τοποθέτηση πλέγματος γίνεται καθήλωση αυτού στην ιερή μοίρα της σπονδυλικής στήλης.

Λαπαροσκοπική και Υστεροσκοπική Χειρουργική

Τι είναι η Υστεροσκόπηση

Ισχύει η ίδια τεχνική και φιλοσοφία πρόσβασης αυτήν την φορά στο εσωτερικό της μήτρας. Επίσης ως διατατικό μέσο χρησιμοποιείται πλέον απλός φυσιολογικός ορός.

Πού και πώς εφαρμόζεται:

Διαγνωστική υστεροσκόπηση

Μας βοηθά να αναγνωρίσουμε την υφή του ενδομητρίου και πιο συγκεκριμένα αν αιματώνεται σωστά ή είναι ατροφικό ή αν έχει χαρακτήρα φλεγμονής που χαρακτηρίζεται ως ενδομητρίτιδα (αναγνώριση συγγενών ανωμαλιών της μήτρας). Τέλος αν υπάρχουν συμφύσεις που δεν είναι ορατές μέσω απεικονιστικών μεθόδων.

Συγγενείς ανωμαλίες της μήτρας

Τέμνονται και αφαιρούνται με μικρό ψαλίδι ή διαθερμία pointer/ loop, διαφράγματα εγκάρσια ή επιμήκη ( πιο συνηθισμένα) που είναι στην ουσία μυο-ουλώδεις σχηματισμοί μειώνοντας τον «ελεύθερο χώρο» της ενδομήτριας κοιλότηταςοδηγώντας σε αποβολές κύησης ή εμποδίζοντας την εμφύτευση του κυήματος, ή ακόμα και την ομαλή κάθοδο της περιόδου.

Ενδομήτριοι πολύποδες

Αφαιρούνται συνήθως με μικρό ψαλίδι ή αν η βάση τους είναι μεγάλη με χρήση διαθερμίας pointer. Οι πολύποδες είναι μικροί ή μεγάλοι καλοήθεις σαρκώδεις σχηματισμοί που αποτελούν συνήθως αίτιο υπογονιμότητας.

Υποβλεννογόνια ινομυώματα

Τα εν λόγω ινομυώματα προβάλουν σε ποσοστό πλέον του 70% του μεγέθους τους στην ενδομήτρια κοιλότητα και αποτελούν όχι μόνο πρόβλημα γονιμότητας αλλά και αίτιο αιμορραγιών. Αφαιρούνται πάντοτε με χρήση διαθερμίας loop. Στα μεγάλα ινομυώματα καλό είναι να έχει προηγηθεί φαρμακευτική προετοιμασία διακοπής περιόδου προς μείωση της αιμάτωσης του ινομώματος και καλύτερης τεχνικής προσπέλασης.

Πλεονεκτήματα minimalinvasivesurgery

- ταχύτερη ανάρρωση
- έξοδος από το νοσοκομείο την επόμενη μέρα
- δυνατότητα διατήρησης μεγαλύτερου τμήματος υγιούς ιστού ωοθηκών ή ενδομητρίου και μήτρας άρα και της γονιμότητας.


Στην εποχή της απόλυτης εξειδίκευσης είναι απαραίτητο ο γυναικολόγος να έχει εμπειρία μέσω διεθνώς αναγνωρισμένων boards.
Ο Δρ. Παναγιώτης Καραντζής κατέχει από το 2016 τη διαπίστευση για το επίπεδο “GynaecologicalSurgeon” της European Academy of Gynaecological Endoscopy

Λαπαροσκοπική και Υστεροσκοπική Χειρουργική