Κατάψυξη Ωαρίων

Κατάψυξη Ωαρίων

Η κατάψυξη ωαρίων ή κρυοσυντήρηση ωαρίων είναι μία διαδικασία κατά την οποία τα ωάρια της γυναίκας συλλέγονται, καταψύχονται και αποθηκεύονται ως μέθοδος διατήρησης της γονιμότητας. Οι πιθανότητες μίας γυναίκας να συλλάβει καθώς μεγαλώνει μειώνονται σημαντικά, καθώς η ποιότητα και ο αριθμός των ωαρίων της πέφτουν. Το πρόβλημα αυτό χειροτερεύει όταν προκύψει κάποια μορφή καρκίνου. Η πρώτη γέννηση από τη μέθοδο της κατάψυξης ωαρίων πραγματοποιήθηκε το 1986, με σημαντική εξέλιξη τα τελευταία χρόνια.

Ποιες γυναίκες αφορά η Κατάψυξη Ωαρίων;

Η κατάψυξη ωαρίων είναι μία επιλογή για γυναίκες οι οποίες δεν είναι έτοιμες να μείνουν έγκυος τώρα, αλλά θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα μπορούν στο μέλλον. Η μέθοδος αυτή αφορά γυναίκες που:

• επιθυμούν να καθυστερήσουν να τεκνοποιήσουν για προσωπικούς ή κοινωνικούς λόγους
• έχουν οικογενειακό ιστορικό πρόωρης εμμηνόπαυσης
• διαγιγνώσκονται με καρκίνο και απαιτούν χημειοθεραπεία ή κάποιο άλλο είδος ακτινοβολίας που θα επηρεάσει τη γονιμότητά τους
• πρόκειται να υποβληθούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση που μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις ωοθήκες

Ποια είναι η διαδικασία της Κατάψυξης Ωαρίων;

Αρχικά, πριν ξεκινήσει η διαδικασία της κατάψυξης ωαρίων, πραγματοποιούνται εξετάσεις για να αξιολογηθεί η ποιότητα και η ποσότητα των ωαρίων, περιλαμβάνονται εξετάσεις αίματος και υπερηχογράφημα. Πολλές φορές αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει και η θεραπεία μπορεί να ξεκινήσει σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου. Αυτό αφορά τις γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο και επείγονται να ξεκινήσουν χημειοθεραπεία. Πρέπει να τονισθεί, ότι η βραχύβια αυτή ωοθηκική διέγερση με τα κατάλληλα πρωτόκολλα δεν έχει καμία επίπτωση στην πορεία της νόσου αυτών των γυναικών. Αφού αποφασιστεί ότι θα συλλεχθούν τα ωάρια, η γυναίκα υποβάλλεται σε ενέσιμη θεραπεία με σκοπό την πολλαπλή παραγωγή ωαρίων 9-12 ημέρες πριν.
Μετά τη διέγερση, συλλέγονται τα ωάρια από τις ωοθήκες, με μία βελόνα που τοποθετείται με υπερηχογραφική καθοδήγηση μέσω του κόλπου. Στη συνέχεια, τα ωάρια, καταψύχονται με τη μέθοδο της υαλοποίησης και τέλος φυλάγονται σε υγρό άζωτο. Η διαδικασία γίνεται κάτω από ενδοφλέβια νάρκωση και δεν είναι επώδυνη.

Πως θα χρησιμοποιηθούν τα ωάρια στο μέλλον;

Όταν η γυναίκα αποφασίσει να χρησιμοποιήσει τα κατεψυγμένα ωάρια και είναι έτοιμη να επιχειρήσει μία εγκυμοσύνη, τα ωάρια αποψύχονται και γονιμοποιούνται από το σπέρμα. Τα έμβρυα που έχουν δημιουργηθεί από αυτή τη διαδικασία, μεταφέρονται στη μήτρα της γυναίκας, με τη διαδικασία της εμβρυομεταφοράς.

Όσο νεότερη είναι η ασθενής τόσο καλύτερη θα είναι η ποιότητα των ωαρίων, και παράλληλα τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι πιθανότητες για μελλοντική εγκυμοσύνη. Ιδανικές είναι οι ηλικίες όχι άνω των 36 ετών. Ο έμπειρος ιατρός υποβοηθούμενης αναπαραγωγής Δρ. Παναγιώτης Καραντζής, θα σας ενημερώσει για ότι πρέπει να γνωρίζεται για πριν και μετά την κατάψυξη ωαρίων. Επισκεφθείτε τον ιατρό για μία εξατομικευμένη διάγνωση και την κατάλληλη επιλογή τεχνητής γονιμοποίησης για εσάς.